Studentstvo

Jak funguje Evropská unie? Před volbami je fajn to vědět!

Za měsíc se konají volby do Evropského parlamentu, které mohou zásadním způsobem ovlivnit evropskou politiku na následujících pět let. Změní se nejen Evropský parlament, ale také Evropská komise a Evropská rada. Znáte rozdíl mezi těmito institucemi? Rozumíte tomu, jak funguje v Evropské unii předkládání a schvalování legislativy? Znáte rozdíl mezi směrnicí, nařízením či doporučením? Přijďte na diskuzi 6. 5. od 19:00!

10.5.2024
Jakub Kos
Jak funguje Evropská unie? Před volbami je fajn to vědět!

Pár faktů na úvod...

Volební účast Čechů v evropských volbách je velmi nízká – s jednou výjimkou zhruba pouhých 28 % voličů přijde k urnám. Přestože o Unii často mluvíme jako o Bruselu, ve skutečnosti je to velmi nepřesné. V Bruselu sice sídlí Komise, konají se tu zasedání Evropské rady a Rady EU, probíhají tu parlamentní výbory a schůze, nicméně parlamentární zasedání se konají ve Štrasburku a sekretariát Parlamentu sídlí až v Lucemburku.

Možná už jste trochu zmatení ze všech těch institucí... Tak jen krátce:

Evropská rada je hlavní strategický orgán, kde nejvyšší představitelé členských států (tedy prezidenti či premiéři – za Česko je to Petr Fiala) rozhodují o základních politických směrech do budoucna. Schází se čtyřikrát ročně a říká se tomu summity Evropské unie. Tento orgán nicméně nemá výkonné pravomoci a stojí trochu stranou od následujících tří orgánů, které fungují v trialogu.

Evropská komise je naopak hlavní výkonný orgán. Navrhuje zákony, legislativu, odpovídá za rozpočet. Sestává z 27 komisařů, vždy jeden za danou členskou zemi (za Česko Věra Jourová). Každý komisař se věnuje jednomu tématu, kde je jádrem jeho agendy – říká se tomu portfolio. Někdo řeší AI, někdo green deal.

Rada Evropské unie je přezdívána radou ministrů. Schází se na ní totiž ministři všech členských zemí – vždy když se řeší téma kultury, sejdou se třeba všichni ministři kultury. Rada EU má zákonodárné a výkonné pravomoci, je to hlavní rozhodovací orgán. Když Komise navrhne zákon, pošle ho právě Radě EU a samozřejmě Parlamentu. Právě v Radě EU platí právo veta, které je v poslední době žhavým tématem. Pokud se jeden ministr rozhodne v citlivých tématech zákon blokovat, tak prostě neprojde.

No a nakonec tedy samotný Evropský parlament, kam v červnu volíme. To je jediný přímo volený orgán. Je to zákonodárný sbor, který přijímá zákony, na kterých se shodnou spolu s Evropskou komisí a Radou EU. My v Česku volíme 21 poslanců z celkových 705 zákonodárců parlamentu. Čeští europoslanci jsou považováni za velmi aktivní – řada z nich skončila ve výčtu dokonce nejvlivnějších europoslanců v celé Unii. Ve stovce těch nejvlivnějších byla v posledním žebříčků hned pětice Čechů.

Všechny otázky více podrobně rozebere profesor Tomáš Weiss, a to v rámci diskuze Tyvole nevim: Nechápu tě, Evropo. Diskuze se koná v pondělí 6. května od 19:00 v budově A, ve třetím patře. Diskuzi moderují Kuba a Majda, koordinátoři Studentské Hybernské. Těšíme se na vás!

Galerie

No items found.

Dostávejte aktuality v e-mailu

Zaregistrujte se k našemu newsletteru a získávejte pravidelný přehled o akcích v Kampusu Hybernská.
Děkujeme za přihlášení k odběru newsletteru.
Nastala nějaká chyba. Zkuste prosím znova. Při opakujících se obtížích nás prosím kontaktujte.
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.