Film a literatura

HYB4 Čítárna v roce 2023: večery na pomezí autorského čtení, kabaretu, dramatizace literárních děl, scénického čtení a diskuzí

Co se v rámci jedné sekce programu v Kampusu Hybernská odehraje za jednu sezónu? Pojďme si shrnout rok 2023 pod značkou HYB4 Čítárna!

26.1.2024
HYB4 Čítárna v roce 2023: večery na pomezí autorského čtení, kabaretu, dramatizace literárních děl, scénického čtení a diskuzí

Program sekce HYB4 Čítárna na jedné straně dlouhodobě rozvíjí konkrétní dramaturgické linky, na straně druhé navazuje jednorázové spolupráce s dalšími institucemi nebo osobnostmi literární a akademické sféry. Nad rámec klasických formátů (křty k vydání nových knih a čísel revue Prostor, komorní divadelní hry, reflexe významných výročí a aktuálních témat, performance, imerzivní divadlo) pořádáme i dlouhodobá dramaturgická pásma, na něž jsme navázali i v minulém roce. 

V rámci cyklu „Z literárních luhů a hájů“ jsme představili spisovatele a básníky mimopražské literární scény, kteří přijíždějí z oblastí celé České republiky. Kromě toho také pravidelně uvádíme překladovou literaturu a kulturu a literaturu zemí, ze kterých pocházejí příslušníci menšin ČR. Ve spolupráci se sekcí HYB4 Film proběhl navíc jarní a podzimní cyklus s ukrajinskými filmy.

Ve spolupráci s Library of languages jsme se i v loňském roce podíleli na programu k Evropskému dni jazyků, tentokrát s tématem „Cesta do Středu Evropy“. V rámci akcí Básníci na FF UK a Překladatelé na FF UK jsme již tradičně představili tvorbu básníků a překladatelů z řad pedagogů, studentů i zaměstnanců fakulty. Primární důraz klademe na prezentaci současné mladé literatury a spolupráci s akademiky, jazykovými a literárněvědnými katedrami napříč celou Univerzitou Karlovou.

V roce 2023 jsme se také věnovali tématu ženské literární tvorby a feminismu. V rámci dvou večerů inspirovaných Virginií Woolf s názvem „Musíš mít peníze a vlastní pokoj.“ proběhlo autorské čtení aspirujících českých básnířek i sdílení zkušeností umělkyň se sociálním znevýhodněním. V září jsme také pokřtili knihu novinářky Silvie Lauder V pasti pohlaví, která popisuje postavení žen a ženskou emancipaci v Česku.

Cílem revue Prostor je v rámci Čítárny HYB4 vytvořit kulturní a názorovou platformu, která je otevřená a dává prostor diskuzi a přemýšlení nad problémy i jejich uměleckému uchopení. 

Galerie

No items found.

Dostávejte aktuality v e-mailu

Zaregistrujte se k našemu newsletteru a získávejte pravidelný přehled o akcích v Kampusu Hybernská.
Děkujeme za přihlášení k odběru newsletteru.
Nastala nějaká chyba. Zkuste prosím znova. Při opakujících se obtížích nás prosím kontaktujte.
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.