Film a literatura

HYB4 Film v roce 2023: žánrová pestrost a mediální různorodost

Co se v rámci jedné sekce programu v Kampusu Hybernská odehraje za jednu sezónu? Pojďme si shrnout rok 2023 pod značkou HYB4 Film!

14.3.2024
HYB4 Film v roce 2023: žánrová pestrost a mediální různorodost

K základním pilířům dramaturgie filmového klubu HYB4 Film patří poskytování prostoru mladým tvůrcům/tvůrkyním a teoretikům/teoretičkám, pořádání projekcí klasického střihu, ale i večery věnované současné internetové audiovizuální sféře nebo videoherní kultuře.

Právě akce, které cílí na videoherní komunitu v českém prostředí, patří mezi velmi oblíbené. Mladí tvůrci, tvůrkyně, umělkyně či kolektivy mají prostor pro představení své tvorby širšímu publiku, v němž zpravidla sedí nejen hráči, ale i zástupci nezávislých herních studií. Velkým úspěchem byl například křest a oslava vydání klimatické hry Beecarbonize se studiem Charles Games.

Sekce v rámci svého programu také pořádá semináře, během nichž dostávají prostor začínají teoretici/teoretičky a historici/historičky, aby představili svoje výzkumná témata spojená s audiovizuální kulturou, a to bez nutnosti akademického žargonu. Mezi diskutovanými tématy se v roce 2023 objevila například ekokritika nebo skepse spojená s technologiemi.

Do programu HYB4 patří také pravidelné filmové projekce, často ve spolupráci s dalšími subjekty, v roce 2023 to byla například alternativní distribuční síť  Kinedok nebo vzdělávací projekt My Street Films. Spolupracujeme jak se zavedenými institucemi, filmovými festivaly a spolky, tak se začínajícími autory a autorkami z uměleckých škol (FAMU, AVU, UMPRUM), ale i dalších vysokoškolských institucí (KFS FF UK a SNM FF UK).

Kromě zavedených a pravidelných cyklů se v programu najde programu prostor i na to, abychom mohli reagovat na aktuální dění, v roce 2023 to byly například večery věnované ukrajinskému filmu ve spolupráci s HYB4 Čítárnou nebo reflexe současných témat v akademické sféře (Mediální archeologie videograficky), ale i v populární kultuře (Současná vizuální kultura).

Oblíbenou součástí programu HYB4 jsou zejména v poslední době filmové pub kvízy, testující znalosti návštěvníků o filmech se sezónní tematikou (např. spring films, summer films, back to school, vánoční pohádky a další).

Galerie

No items found.

Dostávejte aktuality v e-mailu

Zaregistrujte se k našemu newsletteru a získávejte pravidelný přehled o akcích v Kampusu Hybernská.
Děkujeme za přihlášení k odběru newsletteru.
Nastala nějaká chyba. Zkuste prosím znova. Při opakujících se obtížích nás prosím kontaktujte.
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.