Kampus Hybernská
Média

Kampus Hybernská zahájil akademický rok

Pražský magistrát a Univerzita Karlova v pondělí 2. října 2023 slavnostně zahájili akademický rok v prostorách jejich společného projektu Kampus Hybernská. Bohatý program, komentovaná prohlídka nebo otevřené dveře všech projektů, které v Kampusu Hybernská sídlí, připomněl studentstvu i široké veřejnosti, čím je v samém srdci města výjimečný a nenahraditelný. Centrum díky němu není jen turistickou destinací, jíž se Pražané snaží vyhnout, ale důležitý místem, které jako jediné propojuje zájmy města s poznatky univerzity a každodenním životem občanů města.

24.1.2024
Kampus Hybernská zahájil akademický rok
“Spolupráce Prahy, Kampusu Hybernská a Univerzity Karlovy se rozhodně osvědčila a za nás mohu potvrdit, že plně podporuji pokračování tohoto společného projektu, který je ukázkovým příkladem, jak by kolaborace na první pohled odlišných entit měla vypadat. Velmi doufám, že další nové spolupráce města a univerzit budou pokračovat,” zhodnotila při zahájení Jana Komrsková, náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro oblast životního prostředí, klimatický plán a volnočasové aktivity.
“Partnerství s Hlavním městem Prahou je pro nás zásadní ve smyslu plnění třetí role univerzity a navazování spolupráce s dalšími subjekty z aplikační sféry. Kampus Hybernská nám dává možnost mezioborově reagovat na aktuální celospolečenská témata a vést o nich diskuzi se studenty, komerčními partnery nebo občany města,” dodává Petra Štanclová, kancléřka Univerzity Karlovy.

Toto propojení se odráží jak na fungování samotného prostoru Kampusu Hybernská, tak na programu, který je často přístupný zdarma. Spolupráci rozmanitých subjektů působících v Kampusu Hybernská podporuje mimo jiné představená novinka – téma semestru spojující program kulturních, vědeckých, vzdělávacích, tvůrčích, rodinných i studentských aktivit. Tématem podzimu byla Budoucnost. Ta se nesla v duchu umělé inteligence a udržitelného rozvoje

Kromě nového tématu semestru byla odhalena ještě jedna novinka – nový propagační vizuální koncept UK. Univerzita Karlova doposud vedle své historické prezentace postrádala současnější propagační rovinu, která by jednotně a přátelsky oslovovala také uchazečky a uchazeče, studentky a studenty, absolventky a absolventy i širokou veřejnost. Novou vizuální identitu tvoří mimo jiné i propagační logo, které vychází z podoby stylizované svatováclavské koruny, nejstarší a nejvýznamnější součásti českých korunovačních klenotů, která je také vyobrazena na hlavě Karla IV. na univerzitní historické pečeti. Jasně je také definovaná barevnost, paleta rastrů, písma, a tedy tzv. logotyp ve svých příslušných 4 variantách včetně jeho anglické mutace. Postupně (ke konci roku 2024) přibude i zcela nově navržené písmo s názvem Universitas Carolina. To vše při zachování úcty k historické pečeti UK. Jakkoli totiž nový propagační vizuální koncept přinese čerstvý vítr do marketingových plachet, historické pečeti jako oficiálního loga se univerzita nevzdává a bude jej i nadále používat na oficiálních dokumentech, diplomech apod. Nový propagační vizuální styl UK se skládá z mnoha položek: kompletní grafický manuál, šablony pro sjednocení v propagační linii 17 jednotlivých fakult a dalších součástí UK, šablony pro webové rozhraní a sociální sítě, návrhy užití na propagačních předmětech včetně vlastní produktové řady a ekologicky šetrných výrobků, návrhy orientačního systému a další. Více info zde. O novém vizuálním stylu si můžete poslechnout také nový díl univerzitního podcastu Stop time

Za Univerzitu Karlovu zahájila akademický rok v Kampusu Hybernská osobně rektorka UK Milena Králíčková: „Nový akademický rok na Univerzitě Karlově vítáme v poměrně nejisté době chronického podfinancování vysokých škol. My ale víme, že taková situace není pro Českou republiku udržitelná a nemůžeme se s tím smířit. Slibuji vám, že vedení Univerzity Karlovy udělá maximum proto, aby se zde i nadále dobře učilo, studovalo a pracovalo. Vy všichni jste budoucnost této země a jsem přesvědčená, že překonání překážek nás opět posílí, že máme dostatečnou flexibilitu na to, abychom zvládli úkoly, které každého z nás provázejí, ale i komplikace, které naše role přinášejí. Přeji Vám do nového akademického roku, ať při tom všem najdete sílu pečovat také o vztahy a zejména o vztah sami k sobě, k okolí a k životu.

Galerie

No items found.

Dostávejte aktuality v e-mailu

Zaregistrujte se k našemu newsletteru a získávejte pravidelný přehled o akcích v Kampusu Hybernská.
Děkujeme za přihlášení k odběru newsletteru.
Nastala nějaká chyba. Zkuste prosím znova. Při opakujících se obtížích nás prosím kontaktujte.
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.