Udržitelnost
HYB4 Cirkulární dílna

Nahlédněte do naší Cirkulární dílny

Oblíbená Cirkulární dílna, která nabízí workshopy konkrétních DIY dovedností i pomoc s vlastními projekty od zkušených řemeslníků, začala fungovat v srpnu 2018. Vznikala tak spolu s celým Kampusem Hybernská, který byl od počátku závislý na recyklaci a na svépomoci při úpravě prostor. Cirkulární dílna v tomto procesu sehrála významnou roli. Od začátku přitom mohla fungovat i díky významným sponzorským darům (například Pražské služby pomohly výrazně s prvním zařízením dílny).

24.1.2024
Nahlédněte do naší Cirkulární dílny

Dílna zajišťuje tři hlavní činnosti. Nabízí návštěvníkům/icím prostor pro realizaci vlastních projektů. K dispozici je zde nářadí, odborná literatura i asistence zkušených členů dílny. Poskytuje také prostor pro workshopy organizované jak členy dílny, tak lektory zvenčí, kteří se přihlásí s nápadem a zrealizují vlastní workshop. V neposlední řadě dílna systematicky využívá zbytkové a odpadní materiály pro výrobu konvenčních předmětů, nábytku a interiérových doplňků s přidanou hodnotou, se kterými se v Kampusu Hybernská můžete setkat i vy.

I když se dnes Cirkulární dílna více zaměřuje na veřejnost, stále úzce spolupracuje na projektech jednotlivých sekcí kampusu (především galerie, ale i Didaktikonu, Knihovny věcí a dalších). Za programem a pravidelnými každoměsíčními workshopy v současné chvíli stojí Jonáš Vlasák, jehož cesta do Kampusu Hybernská vedla od studií mongolistiky na FF UK přes provozně-produkční zapojení až po spolupráci na chodu celé dílny.

Co se podle Jonáše v roce 2023 dílně povedlo?

“V roce 2023 Cirkulární dílna mimo jiné představila ve spolupráci s Maker Institute společný projekt ElectriCity, během kterého vznikl DIY generátor jako kreativní a ekologické řešení pro napájení městského vybavení. Taky jsme dílnu prezentovali na kutilském a inovátorském festivalu Maker Faire i na komunitním Festivalu otevřených dílen na Smíchovské náplavce pořádaném dílnou Městské knihovny v Praze DOK16. Zároveň jsme v tomto roce začali více nabízet workshopy i Cirkulární dílnu samotnou cizojazyčným Pražanům. Během podzimu již několikrát proběhl například workshop Basic woodworking skills and techniques, předávající základy práce se dřevem v angličtině.”
Jonáš Vlasák, vedoucí Cirkulární dílny

Galerie

No items found.

Dostávejte aktuality v e-mailu

Zaregistrujte se k našemu newsletteru a získávejte pravidelný přehled o akcích v Kampusu Hybernská.
Děkujeme za přihlášení k odběru newsletteru.
Nastala nějaká chyba. Zkuste prosím znova. Při opakujících se obtížích nás prosím kontaktujte.
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.