Tiskové zprávy

Podzimní výstavy v Kampusu: Vladimír Skrepl a Jiří Petrbok

V pondělí 30. září v 18:00 zahájila novou sezónu Kampusu Hybernská velkolepá výtvarná událost: dvojitá vernisáž zvučných jmen českého uměleckého prostředí, Vladimíra Skrepla a Jiřího Petrboka.

10.10.2024
Podzimní výstavy v Kampusu: Vladimír Skrepl a Jiří Petrbok

Vladimír Skrepl: Esoterická pauza

Výstava Vladimíra Skrepla nazvaná Esoterická pauza představí v jedné z jeho největších výstav vůbec rozsáhlý soubor děl ze soukromých sbírek i od samotného autora. Jeden z nejvlivnějších umělců své generace a někdejší pedagog na Akademii výtvarných umění v Praze ukáže v Kampusu osobitá, v některých případech také dosud neviděná díla, která dávají nahlédnout do jeho unikátního uměleckého stylu. Svou nevázaností, nevybíravým a drzým rukopisem, který si často nebere žádné servítky, ovlivnil Vladimír Skrepl celou řadu umělců.

Skreplovo dílo není pro každého. Je odvážné a nekompromisní, mnohokrát až brutálně upřímné. V mnoha ohledech připomíná nejsilnější světové talenty posledních desetiletí a zasloužilo by si více pozornosti i mimo českou uměleckou scénu. Na první pohled může jeho tvorba působit hrubě, dokonce krutě. Jakmile však člověk pronikne pod povrch těchto prvních dojmů, objeví upřímnou pravdivost,“ říká Filip Kazda, který je společně s Michalem Štochlem kurátorem výstavy.

Výstava představuje Skreplovo dílo v širším kontextu, nikoliv retrospektivně. Výběr děl z posledních tří dekád zahrnuje i taková, která byla veřejnosti představena jen zřídka. Tento výběrne jen rekapituluje umělcův odkaz, ale také ho vrací k zapomenutým vzpomínkám a nabízí celkovou kontemplaci jeho tvorby,“ dodává Michal Štochl. Spolupráce s Vladimírem Skreplem v HYB4 Galerii Kampusu Hybernská navazuje na prezentace řady významných českých umělců a představuje pro kurátorský tým výzvu reflektovat mimořádné osobnosti na poli umění.

O umělci:

Vladimír Skrepl (*1955) se po studiích dějin umění a etnografie na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Brně v 80. letech 20. století stal jedním z nejprogresivnějších kurátorů Galerie hlavního města Prahy. Bez tradičního uměleckého vzdělání se pak jako autor účastnil řady klíčových výstav90. let, např. Česká Abstra(H)ce (1996), To, co zbývá (1993), Zkušební provoz (1995), Snížený rozpočet (1997), či výstav v galeriích Béhémot a MXM. Mezi lety 1994 a 2022 pak vedl ateliér Malířství II. na Akademii výtvarných umění v Praze, kde u něj studovaly některé ze zásadních uměleckých osobností následujících let. Jeho tvorba, rozkročená od malby po instalace, je charakteristická drsnou expresí, karikaturní deformací a zapojením hrubé gestické malby. Tvorba Vladimíra Skrepla se vymyká jakémukoliv programu a s brutalitou a ironií odporuje veškeré konformitě v umění. V roce 2007 získal ocenění Umělec má cenu, a o rok později byl laureátem Ceny Michala Ranného, udělované Moravskou galerií v Brně a Společností přátel Moravskégalerie.

Doprovodný program:

K výstavě Vladimíra Skrepla představíme také přednáškový cyklus s názvem Dobrodružství sebeobjevování.

Přednášející (Václav Dejčmar, Filip Ryba Tylš a Marek Preiss) budou hovořit o hlubší komunikaci s lidským nitrem skrze změněné stavy vědomí a skrze vědeckou, ale i osobní zkušenost přiblíží potenciál sebekultivace osobnosti a uvědomění si své existence. Dílo Vladimíra Skrepla volně asociuje vnitřní krajinu, hledání rovnováhy, ale i obsahů častokrát skrytých v lidském nevědomí a vyjádřených skrze malbu a jiné formy uměleckého ztvárnění.

Jiří Petrbok: Je těžké býti bohem

Site specific výstava Jiřího Petrboka zkoumá nově staré přístupy. Alegorii marnosti polarity světa blahobytu v konzumu, válčení a hledání sebeurčení v tématech přesahujících člověka. Petrbok představí v Kampusu zcela novou sérií prací, které nehledají řešením, ani odpovědi na závažné otázky, pouze parafrázují a odráží nepřetržitou mediální reflexi světa v autorově tvorbě.

S Jiřím Petrbokem jsme již delší dobu vedli dialog o významu umění, jeho přínosu a hledání cest na tomto poli. Realizace této výstavy byla pro nás jako kurátory logickým a vzrušujícím krokem, plným očekávání výsledných děl, ale i samotného procesu, který je častokrát zajímavým příběhem,“ říká Michal Štochl, který je společně Filipem Kazdou kurátorem výstavy. "Oproti předcházejícím Petrbokovým výstavám se hledání nové formy i obsahu stalo hlavním záměrem, procesem. Výstava představuje cestu a proces práce. Od obrazu s trsem banánů, na který Petrbok náhodně narazil v obchodě s ovocem a zeleninou, až po zlaté bytosti v „krajině“ z masa. Banány se staly prvním impulsem, který přerostl v celé téma a barevnou paletu. Zlatá barva, která ho díky tomu začala fascinovat, formovala nový celek, z něhož vycházejí nové principy, mytologické charaktery a hloubka jeho maleb,“ dodává kurátor.

O umělci:

Jiří Petrbok (*1962) vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze v letech 1985–1991 v ateliéru prof. J. Sopka a Radomíra Koláře. V roce 1991 získal cenu ateliéru malby. Od r. 1995 působil jako asistent v ateliéru kresby, který od r. 2011 až do loňského roku vedl. Ve své figurální malířské tvorbě se od konce 80. let zabývá zkoumáním a vizualizací procesů existence života. V posledních letech se zaměřuje na lidské tělo, které různými deformacemi přetváří.

PRESS-KIT S MATERIÁLY KE STAŽENÍ

PRAKTICKÉ INFO

VLADIMÍR SKREPL: ESOTERICKÁ PAUZA
HYB4 Galerie A, Kampus Hybernská, Hybernská 4, Praha 1
Kurátoři: Michal Štochl, Filip Kazda
Vernisáž: 30. 9. 18:00
Trvání výstavy: 1. 10. ̶23. 11. 2024
Otevírací doba: Út – So 13:00 – 19:00
Vstupné: 180 Kč / zlevněné 90 Kč

JIŘÍ PETRBOK: JE TĚŽKÉ BÝTI BOHEM
HYB4 Galerie C.0, Kampus Hybernská, Hybernská 4, Praha 1
Kurátoři: Michal Štochl, Filip Kazda
Vernisáž: 30. 9. 18:00
Doba trvání výstavy: 1. 10. – 5. 11. 2024
Otevírací doba: Po – Pá 9:00 – 22:00, So 10:00 – 21:00
Vstupné: zdarma

Galerie

No items found.

Dostávejte aktuality v e-mailu

Zaregistrujte se k našemu newsletteru a získávejte pravidelný přehled o akcích v Kampusu Hybernská.
Děkujeme za přihlášení k odběru newsletteru.
Nastala nějaká chyba. Zkuste prosím znova. Při opakujících se obtížích nás prosím kontaktujte.
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.