HYB4 Galerie

Velkolepé zahájení podzimní sezóny v Kampusu: dvě vernisáže a UniKátní START akademického roku

Již v pondělí 30. září začne v Kampusu Hybernská velkolepé zahájení nové sezóny. V HYB4 Galeriích se otevřou hned dvě výstavy zvučných jmen českého uměleckého prostředí, Vladimíra Skrepla a Jiřího Petrboka. Dva dny poté proběhne V Hybernské 4 společná akce Univerzity Karlovy a Pražského magistrátu UniKátní START, kterým slavnostně odstartuje nový akademický rok 2024/25.

30.9.2024
Hedvika Petrželková
Velkolepé zahájení podzimní sezóny v Kampusu: dvě vernisáže a UniKátní START akademického roku

V novém akademickém roce chystá Kampus Hybernská opět nabitý program. Čekají nás koncerty, přednášky, výstavy, čtení, experimenty a mnoho dalšího, a to jak pro studenty, tak pro veřejnost. 

Naším záměrem v tomto akademickém roce je stmelit program do menších, tematicky zaměřených celků. Jedním z nich je například semestrální téma Adaptace, dále well-being a duševní zdraví mladých lidí v Česku, anebo pohled žen na svět filmového průmyslu nejen v kontextu mateřství,“ říká programová ředitelka Kampusu Veronika Vlachová. Programové linky realizované v průběhu roku budou podle ní klást mnohem větší důraz i na vzdělávání a seberozvoj. Příkladem je třeba nově zavedený doprovodný program HYB4 Galerie, která k výstavám pořádá i populárně naučné přednášky pro veřejnost na atraktivní témata. 

Na podzim nás čeká pokračování projektu Sustain, který propojuje hudbu a udržitelnost, a i nadále chceme poskytovat prostor mladým a nadějným kapelám. Pokračovat bude také improvizační cyklus Hybrid Sessions, který plánujeme obohatit o workshopy a masterclass. Také bychom se chtěli víc zaměřit na rodiny s dětmi, proto v prosinci připravujeme další ročník Knihovánek, jednodenní akce zaměřené na kvalitní dětskou literaturu a workshopy,“ dodává Vlachová. 

Dvě vernisáže v jednom dni

V pondělí 30. září začne v Kampusu Hybernská velkolepé zahájení nové sezóny. V HYB4 Galeriích se otevřou hned dvě výstavy zvučných jmen českého uměleckého prostředí, Vladimíra Skrepla a Jiřího Petrboka.

Výstava Vladimíra Skrepla nazvaná Esoterická pauza představí v jedné z jeho největších výstav vůbec rozsáhlý soubor děl ze soukromých sbírek i od samotného autora. Jeden z nejvlivnějších umělců své generace a někdejší pedagog na Akademii výtvarných umění v Praze ukáže v Kampusu osobitá, v některých případech také dosud neviděná díla, která dávají nahlédnout do jeho unikátního uměleckého stylu. Svou nevázaností, nevybíravým a drzým rukopisem, který si často nebere žádné servítky, ovlivnil Vladimír Skrepl celou řadu umělců.

Skreplovo dílo není pro každého. Je odvážné a nekompromisní, mnohokrát až brutálně upřímné. V mnoha ohledech připomíná nejsilnější světové talenty posledních desetiletí a zasloužilo by si více pozornosti i mimo českou uměleckou scénu. Na první pohled může jeho tvorba působit hrubě, dokonce krutě. Jakmile však člověk pronikne pod povrch těchto prvních dojmů, objeví upřímnou pravdivost,“ říká Filip Kazda, který je společně s Michalem Štochlem kurátorem výstavy. 

Spolupráce s Vladimírem Skreplem v HYB4 Galerii Kampusu Hybernská navazuje na prezentace řady významných českých umělců a představuje pro kurátorský tým výzvu reflektovat mimořádné osobnosti na poli umění.

Site specific výstava Jiřího Petrboka s názvem Je těžké býti bohem zkoumá nově staré přístupy. Alegorii marnosti polarity světa blahobytu v konzumu, válčení a hledání sebeurčení v tématech přesahujících člověka. Petrbok představí v Kampusu zcela novou sérií prací, které nehledají řešením, ani odpovědi na závažné otázky, pouze parafrázují a odráží nepřetržitou mediální reflexi světa v autorově tvorbě.

„S Jiřím Petrbokem jsme již delší dobu vedli dialog o významu umění, jeho přínosu a hledání cest na tomto poli. Realizace této výstavy byla pro nás jako kurátory logickým a vzrušujícím krokem, plným očekávání výsledných děl, ale i samotného procesu, který je častokrát zajímavým příběhem,“ říká Michal Štochl, který je společně Filipem Kazdou kurátorem výstavy.

Dobrodružství sebeobjevování

K výstavě Vladimíra Skrepla představíme také přednáškový cyklus s názvem Dobrodružství sebeobjevování. Přednášející (Václav Dejčmar, Filip Ryba Tylš a Marek Preiss) budou hovořit o hlubší komunikaci s lidským nitrem skrze změněné stavy vědomí a skrze vědeckou, ale i osobní zkušenost přiblíží potenciál sebekultivace osobnosti a uvědomění si své existence. Dílo Vladimíra Skrepla volně asociuje vnitřní krajinu, hledání rovnováhy, ale i obsahů častokrát skrytých v lidském nevědomí a vyjádřených skrze malbu a jiné formy uměleckého ztvárnění.

UniKátní START akademického roku v Hybernské 4

Ve středu 2. října pak na půdě Kampusu společná akce Univerzity Karlovy a Magistrátu hl. m. Prahy UniKátní START, kterým slavnostně odstartuje nový akademický rok 2024/25. Přijďte si užít unikátní večírek v centru města. Čeká vás bohatý kulturní program od představení studentských spolků a jejich aktivit, přes vystoupení finalistů FameLab, setkání s olympioniky, kteří studují na UK, až po atraktivní koncerty. To vše v jedinečných prostorách Kampusu Hybernská.

Program potrvá od 15:00 do 23:30 a vstupné je zdarma. Oficiální zahájení proběhne v 18:00–18:30.

Kompletní program akce najdete na našem webu a na Facebooku.

O HYB4 Galerii:

HYB4 Galerie funguje v Kampusu Hybernská sedmým rokem. Je koncipovaná jako konfrontační prostor uvádějící práce tradičních i nových médií. Jsou zde prezentovány práce laiků, ale i špičkových a etablovaných umělců i umělkyň. HYB4 Galerii tvoří dva prostory Kampusu Hybernská – menší HYB4 Galerie C.0 je veřejnosti přístupná zdarma a podporuje především začínající umělce a umělkyně. Větší HYB4 Galerie A v minulosti hostila například výstavy Milana Kunce, Milana Knížáka nebo LUSTR – mezinárodní festival ilustrace. 

O Kampusu Hybernská:

Kampus Hybernská je centrem kultury, inovací, vědy a vzdělávání. Propojuje studentské, vědecké, výzkumné, inovátorské, umělecké a kreativní iniciativy s občanskou veřejností a aplikační sférou hlavního města Prahy. Kampus Hybernská vznikl propojením Magistrátu hlavního města Prahy a Univerzity Karlovy s cílem založení společného projektu pro rozvoj intenzivnější spolupráce.

Galerie

No items found.

Dostávejte aktuality v e-mailu

Zaregistrujte se k našemu newsletteru a získávejte pravidelný přehled o akcích v Kampusu Hybernská.
Děkujeme za přihlášení k odběru newsletteru.
Nastala nějaká chyba. Zkuste prosím znova. Při opakujících se obtížích nás prosím kontaktujte.
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.