HYB4 Galerie

HYB4 Galerie hostí jedinečná díla Vladimíra Skrepla a Jiřího Petrboka

HYB4 Galerie zahájila novou výstavní sezónu dvěma zvučnými jmény českého uměleckého prostředí. Podzimní výstavy doplní také přednáškový cyklus s názvem Dobrodružství sebeobjevování.

15.10.2024
Magdaléna Daňková
HYB4 Galerie hostí jedinečná díla Vladimíra Skrepla a Jiřího Petrboka

Projekt Vladimíra Skrepla nazvaný Esoterická pauza představuje rozsáhlý soubor děl ze soukromých sbírek i od samotného autora a jedná se o jednu z jeho největších výstav vůbec. 

Site specific výstava Jiřího Petrboka s názvem Je těžké býti bohem zase představuje zcela novou sérií prací, které nehledají řešením, ani odpovědi na závažné otázky, pouze parafrázují a odráží nepřetržitou mediální reflexi světa v autorově tvorbě. Obě výstavy trvají až do listopadu. 

Skreplovo dílo není pro každého. Je odvážné a nekompromisní, mnohokrát až brutálně upřímné. V mnoha ohledech připomíná nejsilnější světové talenty posledních desetiletí a zasloužilo by si více pozornosti i mimo českou uměleckou scénu. Na první pohled může jeho tvorba působit hrubě, dokonce krutě. Jakmile však člověk pronikne pod povrch těchto prvních dojmů, objeví upřímnou pravdivost,“ říkají kurátoři Filip Kazda a Michal Štochl.

“V určité fázi jsem přestal malovat a najednou jsem cítil potřebu modelovat a něco dělat takovým až primitivním způsobem,” uvedl Vladimír Skrepl pro Českou televizi.

Spolupráce s Vladimírem Skreplem v HYB4 Galerii Kampusu Hybernská navazuje na prezentace řady významných českých umělců a představuje pro kurátorský tým výzvu reflektovat mimořádné osobnosti na poli umění. Esoterická pauza je k vidění od úterý do soboty, vždy od 13 do 19 hodin v galerijním prostoru A.1. 

Alegorie marnosti polarity světa

Site specific výstava Jiřího Petrboka zkoumá nově staré přístupy. Alegorii marnosti polarity světa blahobytu v konzumu, válčení a hledání sebeurčení v tématech přesahujících člověka. Petrbok představí zcela novou sérií prací, které nehledají řešením, ani odpovědi na závažné otázky, pouze parafrázují a odráží nepřetržitou mediální reflexi světa v autorově tvorbě.

Na výstavě jsme začali pracovat krátce po Petrbokově ukončení pedagogické činnosti Ateliéru kresby na Akademii výtvarných umění v Praze (1995–2023). Petrbok díky tomu uzavírá jednu důležitou kapitolu svého života, čímž se může intenzivněji otevírat novým možnostem a kreativitě. Ve své aktuální práci zkoumá nové pozice a nachází hlubší významy, které často neplánovaně reflektují současný stav světových událostí. Jeho díla se tak stávají jakýmsi zrcadlem doby, deníkem podprahově zaznamenávajícím dění kolem nás,” říkají kurátoři výstavy Michal Štochl a Filip Kazda. 

“Jsme jednou nohou ve válce, tak si nemůžu pomoct, ale dostávám do toho nechtěně politická témata. Nemůžu malovat hezké obrázky a za rohem mít válku,” uvedl Jiří Petrbok pro Českou televizi

Výstavní projekt Je těžké býti bohem je ke zhlédnutí v C.0 HYB4 Galerii, která se nachází vedle Kavárny Kampus. Otevřená je od pondělí do pátku od 9 do 22 hodin a v sobotu od 10 do 21 hodin

Rozhovor s kurátory o obou výstavách si můžete poslechnout také v podcastovím pořadu Kunsthistoričky na Spotify či YouTube.

Výstavy doplní přednáškový cyklus

Podzimní výstavy doplní také přednáškový cyklus  s názvem Dobrodružství sebeobjevování. Přednášející (Václav Dejčmar, Filip Ryba Tylš a Marek Preiss) budou hovořit o hlubší komunikaci s lidským nitrem skrze změněné stavy vědomí a skrze vědeckou, ale i osobní zkušenost přiblíží potenciál sebekultivace osobnosti a uvědomění si své existence.

Přednášky se uskuteční v A.0 Cirkulárním hubu Kampusu Hybernská od 18:00 ve dnech: 16. října 2024 Peru, Ayahuasca & Axis Mundi, přednáší Václav Dejčmar

23. října 2024 Psychedelická renesance – Afterglow, přednáší Filip Ryba Tylš

30. října 2024 Psychedelické zpracování traumatu – obrazy mysli, přednáší Marek Preiss

Setkání moderuje Kamila Ženatá. Vstupné na jednotlivou přednášku stojí 150 Kč a lístky lze zakoupit prostřednictvím platformy GoOut.

Další doprovodný program, včetně komentovaných prohlídek, sledujte na našem webu

Galerie

No items found.

Dostávejte aktuality v e-mailu

Zaregistrujte se k našemu newsletteru a získávejte pravidelný přehled o akcích v Kampusu Hybernská.
Děkujeme za přihlášení k odběru newsletteru.
Nastala nějaká chyba. Zkuste prosím znova. Při opakujících se obtížích nás prosím kontaktujte.
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.