HYB4 Gallery

HYB4 Galerie hostí jedinečná díla Vladimíra Skrepla a Jiřího Petrboka

HYB4 Galerie zahájila novou výstavní sezónu dvěma zvučnými jmény českého uměleckého prostředí. Podzimní výstavy doplní také přednáškový cyklus s názvem Dobrodružství sebeobjevování.

15.10.2024
Magdaléna Daňková
HYB4 Galerie hostí jedinečná díla Vladimíra Skrepla a Jiřího Petrboka

Projekt Vladimíra Skrepla nazvaný Esoterická pauza představuje rozsáhlý soubor děl ze soukromých sbírek i od samotného autora a jedná se o jednu z jeho největších výstav vůbec. 

Site specific výstava Jiřího Petrboka s názvem Je těžké býti bohem zase představuje zcela novou sérií prací, které nehledají řešením, ani odpovědi na závažné otázky, pouze parafrázují a odráží nepřetržitou mediální reflexi světa v autorově tvorbě. Obě výstavy trvají až do listopadu. 

Skreplovo dílo není pro každého. Je odvážné a nekompromisní, mnohokrát až brutálně upřímné. V mnoha ohledech připomíná nejsilnější světové talenty posledních desetiletí a zasloužilo by si více pozornosti i mimo českou uměleckou scénu. Na první pohled může jeho tvorba působit hrubě, dokonce krutě. Jakmile však člověk pronikne pod povrch těchto prvních dojmů, objeví upřímnou pravdivost,“ říkají kurátoři Filip Kazda a Michal Štochl.

“V určité fázi jsem přestal malovat a najednou jsem cítil potřebu modelovat a něco dělat takovým až primitivním způsobem,” uvedl Vladimír Skrepl pro Českou televizi.

Spolupráce s Vladimírem Skreplem v HYB4 Galerii Kampusu Hybernská navazuje na prezentace řady významných českých umělců a představuje pro kurátorský tým výzvu reflektovat mimořádné osobnosti na poli umění. Esoterická pauza je k vidění od úterý do soboty, vždy od 13 do 19 hodin v galerijním prostoru A.1. 

Alegorie marnosti polarity světa

Site specific výstava Jiřího Petrboka zkoumá nově staré přístupy. Alegorii marnosti polarity světa blahobytu v konzumu, válčení a hledání sebeurčení v tématech přesahujících člověka. Petrbok představí zcela novou sérií prací, které nehledají řešením, ani odpovědi na závažné otázky, pouze parafrázují a odráží nepřetržitou mediální reflexi světa v autorově tvorbě.

Na výstavě jsme začali pracovat krátce po Petrbokově ukončení pedagogické činnosti Ateliéru kresby na Akademii výtvarných umění v Praze (1995–2023). Petrbok díky tomu uzavírá jednu důležitou kapitolu svého života, čímž se může intenzivněji otevírat novým možnostem a kreativitě. Ve své aktuální práci zkoumá nové pozice a nachází hlubší významy, které často neplánovaně reflektují současný stav světových událostí. Jeho díla se tak stávají jakýmsi zrcadlem doby, deníkem podprahově zaznamenávajícím dění kolem nás,” říkají kurátoři výstavy Michal Štochl a Filip Kazda. 

“Jsme jednou nohou ve válce, tak si nemůžu pomoct, ale dostávám do toho nechtěně politická témata. Nemůžu malovat hezké obrázky a za rohem mít válku,” uvedl Jiří Petrbok pro Českou televizi

Výstavní projekt Je těžké býti bohem je ke zhlédnutí v C.0 HYB4 Galerii, která se nachází vedle Kavárny Kampus. Otevřená je od pondělí do pátku od 9 do 22 hodin a v sobotu od 10 do 21 hodin

Rozhovor s kurátory o obou výstavách si můžete poslechnout také v podcastovím pořadu Kunsthistoričky na Spotify či YouTube.

Výstavy doplní přednáškový cyklus

Podzimní výstavy doplní také přednáškový cyklus  s názvem Dobrodružství sebeobjevování. Přednášející (Václav Dejčmar, Filip Ryba Tylš a Marek Preiss) budou hovořit o hlubší komunikaci s lidským nitrem skrze změněné stavy vědomí a skrze vědeckou, ale i osobní zkušenost přiblíží potenciál sebekultivace osobnosti a uvědomění si své existence.

Přednášky se uskuteční v A.0 Cirkulárním hubu Kampusu Hybernská od 18:00 ve dnech: 16. října 2024 Peru, Ayahuasca & Axis Mundi, přednáší Václav Dejčmar

23. října 2024 Psychedelická renesance – Afterglow, přednáší Filip Ryba Tylš

30. října 2024 Psychedelické zpracování traumatu – obrazy mysli, přednáší Marek Preiss

Setkání moderuje Kamila Ženatá. Vstupné na jednotlivou přednášku stojí 150 Kč a lístky lze zakoupit prostřednictvím platformy GoOut.

Další doprovodný program, včetně komentovaných prohlídek, sledujte na našem webu

Galerie

No items found.

Invitations by e-mail

Sign up for our newsletter and get regular updates on events and news from Kampus Hybernská.
Thank you for subscribing to the newsletter.
There was some kind of mistake. Please try again. In case of recurring difficulties, please contact.
By submitting the form, you agree processing of personal data.