Hudba a divadlo
Udržitelnost

Projekt Sustain: Hudba a udržitelnost se na podzim vrátí. Hlavní hvězdou bude kapela Sungazer

První dvě série nového projektu Kampusu Hybernská Sustain: Hudba a udržitelnost přinesly debaty, koncerty i unikátní workshopy. Další dvě se odehrají na podzim, hudební produkce chystá mimo jiné koncerty oblíbené kapely Sungazer. Ta nabídne také unikátní masterclass.

15.10.2024
Magdaléna Daňková
Projekt Sustain: Hudba a udržitelnost se na podzim vrátí. Hlavní hvězdou bude kapela Sungazer

První dvě série nového projektu Kampusu Hybernská Sustain: Hudba a udržitelnost přinesly debaty, koncerty i unikátní workshopy. Další dvě se odehrají na podzim, hudební produkce chystá mimo jiné koncerty oblíbené kapely Sungazer. Ta nabídne také unikátní masterclass.

První akce s podtitulem Promotéři, umělci a planeta: o udržitelnosti v hudebním průmyslu se uskutečnila 23. května a přinesla debatu o hudebním provozu s britským tour manažerem skupin Chemical Brothers a hlavním produkčním Massive Attack Jamesem Baseleym a dalšími hudebními profesionály. Program doplnila také akustická vystoupení sboru Lada a písničkářky Barbory Hory. 

Během debaty Baseley poznamenal, že ve společnosti stále přetrvává záměr na kulturních aktivitách vydělat (a zvýšit ekonomický růst) a počet kulturních akcí a aktivit hudebního průmyslu se rapidně zvýšil oproti době například před 15 lety.  

Největší znečištění způsobují návštěvníci hudebních akcí

Tadeáš Polák z kapely Severní nástupiště doplnil, že i u nás se počet kulturních akcí neustále zvyšuje, což má za následek větší dopad na životní prostředí. Podle něj je ovšem je v Česku běžné, že čeští umělci hrají ve svém volném čase, mají jinou hlavní práci, která je živí, a umění je obecně málo placené. Zahraniční kapely mají většinou vysoké honoráře.

Moderátorka debaty, umělkyně a spoluzakladatelka Synth Library Prague Marie Čtveráčková (alias Mary C) připomněla, že teprve kolem roku 2015 začaly velké kapely vydávat prohlášení o udržitelnosti a nutnosti se tímto tématem zabývat – například Radiohead nebo Coldplay. Rovněž otevřela diskusi o tom, že největší znečištění způsobují diváci, respektive fanoušci, kteří jsou ochotní cestovat za svým oblíbeným interpretem třeba přes polovinu planety. 

James Baseley upozornil, že je důležité dívat se na tento fenomén v kontextu jednotlivých zemí a kultur, a pak se zaměřit na systémové selhání – například v USA lidé jezdí na koncerty zásadně autem (což znamená vysoké znečištění životního prostředí), zatímco v Evropě je mnohem lepší infrastruktura a lidé tak mohou jet na koncert například vlakem či tramvají. Podle Tadeáše Poláka je dobré zapojit do otázek udržitelnosti i publikum. Umožnit návštěvníkům, aby se stali spolutvůrci akce a mimo jiné po sobě zanechali i minimum odpadu.

Snímání rostlin i nahrávání v terénu

Druhou sérii s názvem Přírodní hlasy v tvorbě experimentální elektronické hudby uspořádala hudební produkce Kampusu Hybernská 6. a 7. června. Dvoudenní akce byla věnována ​​propojování přírodních hlasů s moderními přístupy k tvorbě experimentální elektronické hudby. První den vystoupilo unikátní hudební uskupení fyield, kde se setkávají přední osobnosti české a islandské nezávislé hudební scény: Václav Havelka a Kryštof Kříček z kapely Please The Trees a Islanďan Pan Thorarensen (Stereo Hypnosis). Kromě toho byl představen snímek Ivo Bystřičana Neviditelné krajiny.

Druhý den druhé série nabídl workshop s Nikol Štrobach. Hudebnice na něm představila propojení syntetizátorů s rostlinami a předvedla, jak se z nich tvoří skladby.

Sungazer odehraje dva koncerty a nabídne i masterclass

Podzimní část projektu se zaměří na budoucnost hudby. Ve třetí sérii si během dvou říjnových dnů (24. a 25. 10.) budeme klást otázku, kam se bude hudba v kontextu environmentálních výzev vyvíjet, co se bude vracet, a jaké jsou trendy nyní. Hlavní hvězdou bude kapela Sungazer, která odehraje hned dva koncerty. Nabídne ale také unikátní masterclass.

Závěrečná edice 21. listopadu nese podtitul Field recording a ekologická krize jako alarmující inspirace a přinese opět debaty i hudební vystoupení. Hlavními hostkou bude například slovinská experimentální hudební umělkyně Saša Spačal.  

Projekt Sustain: Hudba a udržitelnost propojuje umění, hudební tvorbu, koncertní a produkční činnost s environmentálním myšlením. Jeho cílem je ukázat, jak se hudební průmysl staví k udržitelnosti – od virtuálních koncertů po návrat ke kořenům a přírodě. 

#hyb4sustain

Projekt Sustain podporuje rozvoj kompetencí profesionálních uměleckých a odborných pracovníků v kulturním a kreativním sektoru, získání nových znalostí a dovedností uplatnitelných v jejich budoucím profesním životě a zvýšení jejich konkurenceschopnosti v mezinárodním kontextu.

Projekt se uskutečňuje za finanční podpory Evropské unie.

Mediální partneři: Radio Wave, HIS Voice, Radio 1, Full Moon, UNI Magazín

Galerie

No items found.

Dostávejte aktuality v e-mailu

Zaregistrujte se k našemu newsletteru a získávejte pravidelný přehled o akcích v Kampusu Hybernská.
Děkujeme za přihlášení k odběru newsletteru.
Nastala nějaká chyba. Zkuste prosím znova. Při opakujících se obtížích nás prosím kontaktujte.
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.