Music and theatre
Sustainability

Projekt Sustain: Hudba a udržitelnost se na podzim vrátí. Hlavní hvězdou bude kapela Sungazer

První dvě série nového projektu Kampusu Hybernská Sustain: Hudba a udržitelnost přinesly debaty, koncerty i unikátní workshopy. Další dvě se odehrají na podzim, hudební produkce chystá mimo jiné koncerty oblíbené kapely Sungazer. Ta nabídne také unikátní masterclass.

12.7.2024
Magdaléna Daňková
Projekt Sustain: Hudba a udržitelnost se na podzim vrátí. Hlavní hvězdou bude kapela Sungazer

První dvě série nového projektu Kampusu Hybernská Sustain: Hudba a udržitelnost přinesly debaty, koncerty i unikátní workshopy. Další dvě se odehrají na podzim, hudební produkce chystá mimo jiné koncerty oblíbené kapely Sungazer. Ta nabídne také unikátní masterclass.

První akce s podtitulem Promotéři, umělci a planeta: o udržitelnosti v hudebním průmyslu se uskutečnila 23. května a přinesla debatu o hudebním provozu s britským tour manažerem skupin Chemical Brothers a hlavním produkčním Massive Attack Jamesem Baseleym a dalšími hudebními profesionály. Program doplnila také akustická vystoupení sboru Lada a písničkářky Barbory Hory. 

Během debaty Baseley poznamenal, že ve společnosti stále přetrvává záměr na kulturních aktivitách vydělat (a zvýšit ekonomický růst) a počet kulturních akcí a aktivit hudebního průmyslu se rapidně zvýšil oproti době například před 15 lety.  

Největší znečištění způsobují návštěvníci hudebních akcí

Tadeáš Polák z kapely Severní nástupiště doplnil, že i u nás se počet kulturních akcí neustále zvyšuje, což má za následek větší dopad na životní prostředí. Podle něj je ovšem je v Česku běžné, že čeští umělci hrají ve svém volném čase, mají jinou hlavní práci, která je živí, a umění je obecně málo placené. Zahraniční kapely mají většinou vysoké honoráře.

Moderátorka debaty, umělkyně a spoluzakladatelka Synth Library Prague Marie Čtveráčková (alias Mary C) připomněla, že teprve kolem roku 2015 začaly velké kapely vydávat prohlášení o udržitelnosti a nutnosti se tímto tématem zabývat – například Radiohead nebo Coldplay. Rovněž otevřela diskusi o tom, že největší znečištění způsobují diváci, respektive fanoušci, kteří jsou ochotní cestovat za svým oblíbeným interpretem třeba přes polovinu planety. 

James Baseley upozornil, že je důležité dívat se na tento fenomén v kontextu jednotlivých zemí a kultur, a pak se zaměřit na systémové selhání – například v USA lidé jezdí na koncerty zásadně autem (což znamená vysoké znečištění životního prostředí), zatímco v Evropě je mnohem lepší infrastruktura a lidé tak mohou jet na koncert například vlakem či tramvají. Podle Tadeáše Poláka je dobré zapojit do otázek udržitelnosti i publikum. Umožnit návštěvníkům, aby se stali spolutvůrci akce a mimo jiné po sobě zanechali i minimum odpadu.

Snímání rostlin i nahrávání v terénu

Druhou sérii s názvem Přírodní hlasy v tvorbě experimentální elektronické hudby uspořádala hudební produkce Kampusu Hybernská 6. a 7. června. Dvoudenní akce byla věnována ​​propojování přírodních hlasů s moderními přístupy k tvorbě experimentální elektronické hudby. První den vystoupilo unikátní hudební uskupení fyield, kde se setkávají přední osobnosti české a islandské nezávislé hudební scény: Václav Havelka a Kryštof Kříček z kapely Please The Trees a Islanďan Pan Thorarensen (Stereo Hypnosis). Kromě toho byl představen snímek Ivo Bystřičana Neviditelné krajiny.

Druhý den druhé série nabídl workshop s Nikol Štrobach. Hudebnice na něm představila propojení syntetizátorů s rostlinami a předvedla, jak se z nich tvoří skladby.

Sungazer odehraje dva koncerty a nabídne i masterclass

Podzimní část projektu se zaměří na budoucnost hudby. Ve třetí sérii si během dvou říjnových dnů (24. a 25. 10.) budeme klást otázku, kam se bude hudba v kontextu environmentálních výzev vyvíjet, co se bude vracet, a jaké jsou trendy nyní. Hlavní hvězdou bude kapela Sungazer, která odehraje hned dva koncerty. Nabídne ale také unikátní masterclass.

Závěrečná edice 21. listopadu nese podtitul Field recording a ekologická krize jako alarmující inspirace a přinese opět debaty i hudební vystoupení. Hlavními hostkou bude například slovinská experimentální hudební umělkyně Saša Spačal.  

Projekt Sustain: Hudba a udržitelnost propojuje umění, hudební tvorbu, koncertní a produkční činnost s environmentálním myšlením. Jeho cílem je ukázat, jak se hudební průmysl staví k udržitelnosti – od virtuálních koncertů po návrat ke kořenům a přírodě. 

#hyb4sustain

Projekt Sustain podporuje rozvoj kompetencí profesionálních uměleckých a odborných pracovníků v kulturním a kreativním sektoru, získání nových znalostí a dovedností uplatnitelných v jejich budoucím profesním životě a zvýšení jejich konkurenceschopnosti v mezinárodním kontextu.

Projekt se uskutečňuje za finanční podpory Evropské unie.

Mediální partneři: Radio Wave, HIS Voice, Radio 1, Full Moon, UNI Magazín

Galerie

No items found.

Invitations by e-mail

Sign up for our newsletter and get regular updates on events and news from Kampus Hybernská.
Thank you for subscribing to the newsletter.
There was some kind of mistake. Please try again. In case of recurring difficulties, please contact.
By submitting the form, you agree processing of personal data.