Kampus Hybernská

První pololetí roku v Hybernské 4 bylo ve znamení proměn

Kampus Hybernská dal na začátku letošního roku prostor tématům udržitelnosti, proměny, traumatu i umělé inteligenci. V první polovině roku měli návštěvníci možnost zajít na desítky zajímavých přednášek a workshopů, koncertů různého žánru, výstavy, nebo třeba swap. A ani v Hybernské 4 jsme nezapomněli oslavit život a dílo Franze Kafky.

21.8.2024
Magdaléna Daňková
První pololetí roku v Hybernské 4 bylo ve znamení proměn

Začátek roku byl vzhledem k tragickým prosincovým událostem na Filozofické fakultě UK věnován především psychoterapeutickým aktivitám a akcím, které pomáhaly vyrovnat se s traumaty. V rámci Měsíce pro fakultu se například uskutečnila řada diskuzních pořadů nad literárními texty z různých období na téma “Podoby smutku a truchlení v literatuře”. Centrum péče o duši v rámci UK zase pořádalo pravidelná meditativní setkání, kterými provázeli odborníci a odbornice. 

Traumatu se dotýkala i velká skupinová výstava pod taktovkou Kamily Ženaté s názvem Moje boty, tvoje boty, kterou hostila HYB4 Galerie v budově A. Dotýkala se přenosu transgeneračního traumatu. Trauma totiž způsobuje zranění, která nabírají podobu konfliktních a destruktivních sil. Dialog a komunikace, ale také to, co lze nazvat vědomou prací s tématem, jsou prostředky, které mají moc transformovat energii rodových linií a přenastavit předávané vzorce. Trauma sice člověka i společnost rozpojuje, zároveň má ale ohromný potenciál propojování. Připomeňte si výstavu v rozhovoru s Kamilou Ženatou.

Expozici doplnil doprovodný program, jehož součástí byla mimo jiné série přednášek s psychology a psychoterapeuty. Vystoupil například profesor Jiří Horáček. Výstavní a filmovou sekci Kampusu propojilo také promítání krátkých animovaných snímků jedné z nejúspěšnějších českých filmařek Darii Kashcheevy. Filmová sekce ale hostila i řadu dalších přednášek, promítání a debat, například se známou českou herečkou Aňou Geislerovou. A nechyběly pravidelné tematické pubkvízy.

Kafka ožil v Hybernské 4

Další významnou událostí, která reflektovala téma semestru - Proměna, byl festival Kafkus Hybernská na konci března. Celý areál Hybernské 4 se na pět dní proměnil v laboratoř pátrající po podstatě génia Franze Kafky, jehož odkaz zůstává často pod nánosem povrchní vrstvy turistického boomu.

Scénická čtení, panelové diskuse, vzdělávací workshop, pop-up galerie, site-specific performance či hudební vystoupení – všechny tyto aktivity směřovaly k oživení Kafkovy jedinečné mytologie. Reportáž ze závěrečného večera v režii literární sekce si můžete přečíst zde.

Literární program v Čítárně již roky zajišťují členky a členové redakce časopisu revue Prostor. Ti během prvního půlroku uspořádali desítky akcí, mezi nimi i diskuzi se spisovatelkou a filmovou režisérkou Andreou Sedláčkovou, autorkou rozsáhlé publikace o Toyen. Na autorské čtení ale během dubna přišli také například Kamil Bouška a Petra Hůlová a diskutovalo se i s filozofkou Evou von Redecker, autorkou knihy Revoluce pro život.

Revue Prostor začátkem června navíc pokřtilo své 121. číslo s názvem Pozemšťané. Časopis v dramaturgii Terezy Vandrovcové, české průkopnice v oblasti tzv. animal studies, se pokouší zpochybnit pomyslnou propast mezi zvířaty a lidmi, a dospět tak k příznivější mezidruhové empatii. Více o vydání se dozvíte v rozhovoru s hlavním editorem Ondřejem Maclem.

Udržitelnost v mnoha podobách

Začátek roku byl také ve znamení přestavby původní kavárny. Nově otevřená Kavárna Kampus funguje od poloviny března a je názornou ukázkou udržitelných principů, kterými se v Kampusu řídíme. Přestavba trvala pouhý měsíc a půl a podnik je plný renovovaného nábytku a vybavení z recyklovaných materiálů.

Udržitelnost, která je součástí DNA Kampusu Hybernská, se odrážela v celé řadě workshopů Cirkulární dílny, ale i v úspěšném divadelním představení Peče (se) celá Země. V první polovině roku se uskutečnily hned dva dvoudenní swapy, další proběhnou do konce letošního roku. Obě akce doplnily přednášky, rozličné workshopy, filmové promítání i hudební produkce. V lednu například vystoupila populární hudebnice Amelie Siba. 

Jaro je neodmyslitelně spojeno s hudbou. Kampus Hybernská proto hostil sérii diskusních večerů Rozkvět Pražského jara. Hudební soirée byla určena především mladému publiku a připravili je studenti Ústavu hudební vědy. 

Hudební sekce Kampusu Hybernská za první půlrok uspořádala přes čtyřicítku koncertů a začala také s novým projektem Sustain: Hudba a udržitelnost. První dvě série v květnu a v červnu přinesly debaty, koncerty i workshopy. Hostem byl například britský tour manažer skupin Chemical Brothers a hlavní produkční Massive Attack James Baseley, sbor Lada, umělkyně a spoluzakladatelka Synth Library Prague Marie Čtveráčková (alias Mary C), umělkyně Nikol Štrobach nebo hudební uskupení fyield. Další dvě série Sustain se odehrají na podzim, hudební produkce chystá mimo jiné koncerty oblíbené kapely Sungazer

Umělá inteligence v praxi

V programové nabídce ale nechyběla ani důležitá společenská témata, jako feministická historie, rovnoprávnost a gender, současné válečné konflikty a jejich politický dopad, nebo role umělé inteligence v komunikaci vědy i v životě.

Březen odstartoval sérii AI Horizonty v režii jednoho z rezidentů Kampusu Hybernská, AI Dětem. Cyklus debat s odborníky z různých oblastí nasvěcuje téma umělé inteligence z dvanácti perspektiv. Poslední debata na téma AI a náboženství proběhla v červnu, na další díl série, tentokrát na téma AI a vzdělávání, se můžete těšit poslední týden v září.

Téma AI otevřela také vlajková konference vědecké produkce Kampusu Hybernská AI for body & soul. Tématu vlivu umělé inteligence na duševní i fyzické zdraví se věnovala Matematicko-fyzikální, Lékařská a Filozofická fakulta UK ve spolupráci s dalším rezidentem prg.ai. Dopolední přednáškový program zahájil přednáškou “Augmented Intelligence to Improve Cancer Screening” profesor Peter Kuhn, ředitel Michelson Center for Convergent Bioscience na University of South California. Odpolední program byl věnován diskusím v rámci tematických workshopů, jejichž účelem bude mimo jiné navázat nové spolupráce mezi členy akademické obce UK a těmi, kteří by výsledky výzkumné práce v oblasti umělé inteligence chtěli a mohli využít.

Na jaře jsme také navázali na úspěšnou spolupráci se zahraničním zastoupením v Praze. Francouzský institut v Praze, Goethe-Institut a Univerzita Karlova v dubnu pořádali panelovou diskusi o zkušenostech LGBTQ+ v akademickém sektoru: „Queer 24 – Breaking Barriers in Academia“. Cílem akce bylo zvýšit povědomí o obtížích, kterým studenti a zaměstnanci čelí, nalézt a prosazovat stávající osvědčené postupy a podporovat společné akce. 

Panelová diskuse s tchajwanským básníkem Liu Ka-shiangem a romanopiscem Eugenem Chen Eoyangem a jejich překladateli představila tchajwanskou literaturu a navázala tak na úspěšnou spolupráci se zastoupením této země v Česku. 

Kampus místo Tinderu

Téma semestru Proměna mělo i další aspekty, než jen výročí česko-německého literárního velikána. S blížícím se květnem vrcholila také reflexe 20. let Česka v EU a příprava na volby do europarlamentu. Už tradičně v této oblasti hrála prim Studentská Hybernská, která tématu věnovala jeden z dílů populární série “Tyvole, nevim”

Kromě toho studenti v květnu připravili neformální společenské setkání MeetMe, zaměřené na spojování studentů. “V době Tinderů a Bumblů už možná tak neumíme seznamovat se fyzicky, jen tak u vína nebo na vernisáži. To se rozhodly změnit studentky UK, které uspořádaly takový Tinder naživo,” uvedl k tomu Jakub Kos, koordinátor studentských aktivit.

Kampus Hybernská se pravidelně účastní také celopražských akcí. Letos se zapojil do architektonického festivalu Open House Praha. Jeho pořadatelé v Cirkulárním hubu zřídili informační centrum, uspořádali přednášku a během květnového víkendu otevřených budov měli návštěvníci možnost zúčastnit se komentované prohlídky vybraných částí Kampusu. V září se Hybernská 4 pro změnu přidá k sousedské akci Zažít město jinak. Ale to není všechno… 

Víte co? Nechte se překvapit a sledujte náš web a sociální sítě.

Galerie

No items found.

Invitations by e-mail

Sign up for our newsletter and get regular updates on events and news from Kampus Hybernská.
Thank you for subscribing to the newsletter.
There was some kind of mistake. Please try again. In case of recurring difficulties, please contact.
By submitting the form, you agree processing of personal data.